SEO (Search Engine Optimalization), oftewel zoekmachineoptimalisatie, is essentieel voor elke website. Zoals de term al aangeeft, draagt SEO bij aan een betere vindbaarheid in zoekmachines door de website te blijven verbeteren. Hoe hoger jouw website scoort in de ranking, des te meer zoekmachinegebruikers jouw website te zien krijgen. Dat kan weer bijdragen aan meer bezoekers, meer aanvragen en/of aankopen, en meer omzet.
Hoe werkt SEO?
Als eigenaar van een website is het enigszins handig om te begrijpen hoe SEO werkt. In ieder geval iets afweten van de basisprincipes. Je kunt natuurlijk de zoekmachineoptimalisatie van jouw website uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau. De website is een online visitekaartje (een verlengde) van jouw onderneming. Daarom is het ook goed te weten hoe jouw bedrijf online presteert.
Ik leg je dan ook graag, in het kort, uit wat de basisprincipes van SEO zijn. Dat communiceert ook iets gemakkelijker met de SEO-expert, indien je een bureau in de arm neemt.
Basisprincipes SEO
De basisprincipes van zoekmachineoptimalisatie zijn onder te verdelen in on-page SEO en off-page SEO.
Wat is on-page SEO?
On-page SEO zijn de verbeteringen die jij (of een SEO-expert) zelf kunt aanbrengen op je eigen website om ervoor te zorgen dat zoekmachines, waaronder Google, jouw website beter begrijpen en deze hoger rankt in de zoekresultaten. Denk hierbij aan het optimaliseren van de inhoud en de structuur van de website, zodat de website relevant en aantrekkelijk is voor bezoekers.
Wat is off-page SEO?
Bij off-page SEO kun je denken aan alle acties die je buiten je eigen website onderneemt om hoger te worden geplaatst in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit zijn acties die bijdragen aan de autoriteit, relevantie en betrouwbaarheid. Factoren die voor zoekmachines essentieel zijn bij het bepalen van de waarde van jouw website.
Hier kun je onder andere zelf invloed op uit oefenen.
Wat valt onder on-page SEO?
Kwaliteit van de content
– Unieke en waardevolle content:
Creëer teksten die relevant zijn voor jouw doelgroep. Deel veel waarde/kennis en geef tips. Laat zien dat jij een expert bent op jouw vakgebied. Let op dat je geen duplicate content verspreid. Hiermee bedoel ik: geen teksten kopiëren van andere websites en daarmee ook ChatGTP. En voorkom ook dat je jouw eigen teksten meerdere keren gebruikt. Dat zie je bijvoorbeeld vaak op landingspagina’s.
– Zoektermen:
Gebruik in de teksten zoektermen die gebruikers van zoekmachines invoeren. Weet je (nog) niet welke zoektermen dat zijn? Je kunt hiervoor een zoekwoordenonderzoek (laten) uitvoeren. Zorg er vervolgens voor dat je de zoektermen op een natuurlijke manier in de teksten verwerkt.
Titel en meta-omschrijving
– Titelomschrijving:
Dit zijn de titels die in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnen. Een titel is kort en pakkend. Deze moet triggeren om op te vallenen.
– Meta-omschrijving:
Dit is de omschrijving die onder de titelomschrijving staat. De tekst moet kort samenvatten waar de pagina over gaat. Ook hier geldt dat je mensen moet triggeren om naar de website te gaan.
Kopteksten (headings)
– Maak gebruik van H1, H2, H3, etc.:
Met kopteksten creëer je structuur en overzicht in de tekst. De lezer, maar ook een zoekmachine, krijgt een duidelijk beeld van de inhoud. Een tekst heeft altijd één H1-tag en die wordt gebruikt voor de titel. De H2- en H3-tag kunnen vaker worden toegepast als subkop, waarbij een opsomming wordt voorzien van een H3-tag.
URL-structuur
Houd de url van elke pagina kort en duidelijk. Voeg de zoekterm toe. Zowel zoekmachines als bezoekers van de website weten direct wat ze kunnen verwachten als ze op de url klikken.
Afbeeldingen
– Alt-tekst:
Dit is een beschrijvende tekst die je in de mediatheek bij de foto kunt toevoegen. Zoekmachines begrijpen aan de hand van de alt-tekst wat er is te zien op de foto. Veel mensen zoeken op foto’s in zoekmachines. Daarnaast draagt een alt-tekst bij aan de toegankelijkheid van de website voor mensen die slechtziend zijn.
Interne linkbuilding
Hierbij gaat het om linken naar andere pagina’s binnen jouw website. Door linken in een tekst te plaatsen, is het voor zoekmachines mogelijk om de structuur van de website beter te begrijpen. Daarnaast kan je een bezoeker langer van de ene naar de andere pagina laten navigeren.
Laadsnelheid
De laadsnelheid van de website draagt bij aan een betere gebruikerservaring. Daarnaast behoort de snelheid ook tot een van de vele rankingsfactoren.
Mobielvriendelijkheid
Dit wordt ook wel mobile first genoemd. Het is belangrijk dat je website responsive is: het ontwerp moet geschikt zijn voor zowel desktop als telefoon en tablet. Steeds meer mensen bezoeken een website via hun telefoon. Dit geldt met name voor B2C-websites.
Voordelen on-page SEO
Gebruikerservaring vergroten
Zoekmachineoptimalisatie zorgt ervoor dat de website ook gebruiksvriendelijker wordt voor bezoekers. Dat leidt vaak tot een hogere klanttevredenheid en meer conversies.
Gericht verkeer
Door een zoektermenonderzoek op te (laten) stellen, weet je welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken om bezoekers op jouw website te krijgen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw diensten en/of producten. Deze mensen zullen langer op de website blijven hangen, waardoor de kans op conversie toeneemt.
Hogere autoriteit en betrouwbaarheid
Een website die goed is geoptimaliseerd en gestructureerd, wordt door zowel bezoekers als zoekmachines als waardevol beschouwd. Deze websites staan ook vaak op de eerste zoekpagina van zoekmachines (Top 10 ranking).
Acties die je kunt ondernemen om de website onder de aandacht te brengen.
Wat valt onder off-page SEO?
Extern linken
Hieronder worden (kwalitatieve) backlinks verstaan. Anders gezegd: websites die middels een link refereren naar jouw website. Je hebt niet zelf in de hand welke website linkt*. De beste backlinks komen van websites met een hoge autoriteit, die en betrouwbaar en relevant zijn. Daardoor zal jouw website ook hoger ranken in de zoekresultaten van zoekmachines.
*Middels een SEO-tool is te achterhalen welke websites linken.
Social media
Actief content (jouw kennis) delen via jouw socialmediakanalen zorgt voor meer autoriteit en vertrouwen. Interactie met volgers kan leiden tot meer zichtbaarheid. Je wilt uiteindelijk dat mensen, na jouw berichten te hebben gezien op een van deze kanalen, op zoek gaan naar jouw website door te zoeken op jouw (bedrijfs)naam.
Bedrijfsvermeldingen
Vermeld je bedrijfsgegevens online. Hierbij kun je onder andere denken aan Google My Business (ook goed voor je lokale SEO). Als mensen gaan zoeken op jouw naam of bedrijfsnaam komen jouw (bedrijfs)gegevens direct bovenaan te staan.
Brand mentions
Dit zijn online referenties van andere websites of mensen die jouw merk noemen zonder daarbij een link te vermelden naar jouw website. Deze referenties kunnen nog steeds door zoekmachines worden opgemerkt en bijdragen aan de autoriteit en relevantie van jouw merk.
Nieuwsbrieven en E-books
Je e-maillijst is goud waard. Hiermee kun je rechtstreeks met jouw doelgroep in contact komen. Door regelmatig een nieuwsbrief te versturen, blijf je op de radar. Ook een E-book uitbrengen, zorgt ervoor dat je persoonlijk contact kunt maken met jouw (potentiële) klant. De content die je creëert is relevant en waardevol voor de lezer en draagt bij aan jouw autoriteit. Plaats linken in je nieuwsbrief, zodat de lezer kan doorklikken naar de website waar meer informatie is te lezen.
Video en podcast
Het creëren en delen van content in de vorm van bijvoorbeeld video’s, podcasts en infographics is belangrijk voor de zichtbaarheid. Je creëert er ook weer nieuwe links mee. Het is ook mogelijk om ze te integreren in een blog. Op die manier heb je alle type content in één gebruikt. Om een video en/of podcast toegankelijk te maken voor iedereen, is het aan te raden om deze ook als tekst aan te bieden. Je werkt ook nog eens ‘extra’ aan je SEO.
Voordelen on-page SEO
Merkbekendheid
Door actief je content te verspreiden, krijgt je merk naamsbekendheid bij een breder publiek.
Reputatie en vertrouwen
Als andere websites naar jouw website verwijzen, verhoogt dat de autoriteit van jouw website. Zowel deze websites als zoekmachines en gebruikers van zoekmachines zullen jouw website als betrouwbaar/relevant zien.
Diversiteit verkeersbronnen
Door verschillende kanalen, zoals social media, nieuwsbrief, en podcast, in te zetten, ben je niet afhankelijk. Je creëert ook (sneller) meer bereik en betrokkenheid.
Basisprincipes SEO in het kort
Onder on-page SEO verstaan we de acties, zoals interne linking, meta-omschrijvingen, naam url en kopteksten, die je kunt toepassen om jouw website optimaal te maken voor zoekmachines. Off-page SEO zijn alle externe acties die je uitvoert om jouw website onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep. Je kunt hierbij denken aan: social media, nieuwsbrieven en E-books, backlinking en bedrijfsvermeldingen. Deze acties vergroten je online autoriteit en zichtbaarheid. Samen laten ze jouw website (nog) beter presteren in de zoekresultaten en trekken (meer) organisch verkeer aan.
Meer weten over SEO? Boek een SEO-uurtje. Een uur lang kan je al je vragen over SEO stellen en krijg je tips en tricks om je website te optimaliseren voor een betere vindbaarheid in zoekmachines.

SEO-specialist en kennisbank-expert.
Met ruim 15 jaar ervaring in SEO, weet ik als geen ander dat autoriteit en betrouwbaarheid cruciaal zijn voor het succes van een website. Ik help ondernemers niet alleen om gevonden te worden, maar ook om zich te profileren als dé expert in hun vakgebied. Lees hier meer