In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) draait het al lang niet meer om het volstoppen van een tekst met zoekwoorden. Dat deden we tien à twintig jaar geleden. Toen schreven we voor zoekmachines. De zoekwoorddichtheid – oftewel hoe vaak je een zoekwoord gebruikt in verhouding tot de totale hoeveelheid tekst – blijft belangrijk, maar is niet langer dé bepalende factor voor een hoge positie in de zoekresultaten. In plaats daarvan zijn betrouwbaarheid, autoriteit en de waarde van de inhoud cruciaal voor SEO-succes.
In dit artikel krijg je uitleg over wat zoekwoorddichtheid is, hoe je zoekwoorden effectief kunt inzetten zonder dat een tekst spammerig overkomt en waarom nieuwe SEO-strategieën zich richten op content die echt helpt.
Wat is zoekwoorddichtheid?
Zoekwoorddichtheid, waar staat het eigenlijk voor? Ik kan me voorstellen dat je het woord nog niet eerder bent tegengekomen. In de SEO-wereld is het een belangrijke term geweest. Met de nadruk op geweest. Zoekwoorddichtheid verwijst naar het percentage van de woorden in een tekst dat bestaat uit een specifiek zoekwoord of meerdere woorden. Het is de verhouding tussen het aantal keren dat een zoekwoord voorkomt en het totale aantal woorden in de tekst. Om dit te berekenen, kun je deze formule gebruiken:
Zoekwoorddichtheid (%) = (aantal keren dat het zoekwoord voorkomt / totaal aantal woorden) x 100
Stel dat je een artikel van 1.000 woorden hebt en je gebruikt je zoekwoord 10 keer. De zoekwoorddichtheid is dan 1%. Dit lijkt een kleine waarde, maar in moderne SEO is het vaak meer dan voldoende. Een dichtheid van 1% tot 2% wordt over het algemeen als veilig en natuurlijk beschouwd. Tien jaar geleden kon je nog 5% aanhouden. Te veel herhalingen kunnen echter averechts werken, omdat zoekmachines zoals Google dit zien als keyword stuffing.
Waarom zoekwoorddichtheid niet langer allesbepalend is
In de beginjaren van het internet was het heel gebruikelijk om een tekst te optimaliseren door het zoekwoord zo vaak mogelijk te laten terugkomen. Het idee was simpel: hoe vaker een zoekwoord voorkwam, hoe relevanter de pagina zou lijken voor dat onderwerp. Echter, de zoekmachines van vandaag zijn veel slimmer geworden. Met de opkomst van machine learning, natuurlijke taalverwerking en kunstmatige intelligentie, kijken zoekmachines naar veel meer dan alleen zoekwoorden.
Het algoritme van zoekmachines leggen bij het beoordelen van websites tegenwoordig met name de nadruk op de relevantie van de inhoud, de kwaliteit van de informatie en de autoriteit van de bron. Dit betekent dat een tekst die overladen is met zoekwoorden zonder echte waarde voor de lezer, niet langer wordt beloond. Sterker nog, het kan je juist straffen. Zoekmachines kunnen dit herkennen als spam of misleidende inhoud. Dit is vooral relevant in een tijd waarin er steeds meer aandacht is voor het bestrijden van fake news en het waarborgen van de betrouwbaarheid van online informatie.
Betrouwbaarheid en autoriteit
Eén van de belangrijkste veranderingen in SEO de afgelopen jaren is de nadruk op betrouwbaarheid en autoriteit. Google introduceerde in 2018 de E-A-T-richtlijnen, die staan voor Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness (EAT). In 2022 zijn de richtlijnen uitgebreid met nog een ‘E’ (EEAT), die staat voor Experience. Dit betekent dat zoekmachines content die afkomstig is van een betrouwbare, deskundige bron hoger waarderen.
Hier komt helpful content om de hoek kijken. Dit is content die geschreven is met het doel de gebruiker verder te helpen. Of het nu gaat om het beantwoorden van een vraag, het oplossen van een probleem, of het bieden van diepgaande informatie – de waarde van de inhoud is belangrijker dan het aantal keren dat je een zoekwoord gebruikt. Kwaliteit boven kwantiteit is het motto.
Dit betekent dat je het gebruik van zoekwoorden strategisch moet inzetten:
* Gebruik je hoofdzoekwoord natuurlijk in de titel, in één of twee tussenkoppen en in de eerste paar alinea’s.
* Voeg synoniemen en gerelateerde zoekwoorden toe om de variatie in je tekst te vergroten. Dit helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je tekst over gaat, zonder dat je het zoekwoord te vaak hoeft te herhalen.
* Schrijf altijd voor de lezer, niet voor de zoekmachine. Als je de focus legt op het helpen van je lezers, komen de zoekwoorden vaak vanzelf op een natuurlijke manier in je tekst.
Hoe vaak moet je zoekwoorden nu echt gebruiken?
Er is geen gouden regel voor het aantal keren dat je een zoekwoord moet gebruiken. De ideale zoekwoorddichtheid ligt meestal tussen de 1% en 2%, maar zelfs dat is slechts een indicatie. Het belangrijkste is dat je zoekwoorden op een natuurlijke manier verwerkt in de tekst. Zoekmachines kijken tegenwoordig vooral naar de context. Een tekst met een lager percentage zoekwoorden, maar die volledig aansluit op wat de gebruiker zoekt, zal het beter doen dan een tekst die vol staat met herhalingen.
Een paar tips om zoekwoorden op een natuurlijke manier in je tekst te verwerken:
* Gebruik het zoekwoord ‘vloeiend’ in de tekst. Als het geforceerd aanvoelt, doe je het waarschijnlijk verkeerd. Vervang het zoekwoord desnoods door een synoniem of verwante term.
* Gebruik je zoekwoord in de titel, de meta description (de tekst die je leest in de zoekresultaten van een zoekmachine), en minstens één keer in de eerste alinea. Dit helpt zowel de lezer als de zoekmachine snel te begrijpen waar de tekst over gaat.
* Verspreid je zoekwoorden, maar zonder dat het opvalt. Dit betekent dat je een balans vindt tussen het zoekwoord, synoniemen en gerelateerde termen.
Meer dan zoekwoorden
Zoekwoorddichtheid is nog steeds een factor, maar de focus ligt nu op betrouwbare en nuttige content. Het is belangrijk om autoriteit op te bouwen binnen jouw vakgebied. Dit doe je door waardevolle, diepgaande en goed onderzochte artikelen te schrijven, en door transparant te zijn over je bronnen.
Zoekmachines blijven werken aan manieren om fake news en andere vormen van onbetrouwbare informatie tegen te gaan. Dit betekent dat je als content creator extra moet letten op de kwaliteit en authenticiteit van je inhoud. Een goede SEO-strategie richt zich op meer dan zoekwoorden: het draait om het opbouwen van vertrouwen en het bieden van waarde.
WIL JIJ MET EEN SEO-STRATEGIE INSPELEN OP DE TOEKOMST?
Heb je vragen over SEO voor jouw website of social media-accounts? Maak gebruik van het SEO-uurtje. Samen gaan we een uur sparren over jouw online vindbaarheid. Je krijgt tips en tricks die je gelijk weer kunt toepassen.

SEO-specialist en kennisbank-expert.
Met ruim 15 jaar ervaring in SEO, weet ik als geen ander dat autoriteit en betrouwbaarheid cruciaal zijn voor het succes van een website. Ik help ondernemers niet alleen om gevonden te worden, maar ook om zich te profileren als dé expert in hun vakgebied. Lees hier meer