Leestijd: 3 minuten

Informatie verzamelen doen we al eeuwen. Door technologische vernieuwingen is de manier waarop we kennis bewaren en delen drastisch veranderd. Tegenwoordig is een kennisbank een onmisbaar hulpmiddel voor bedrijven die (potentiële) klanten willen informeren en hun online vindbaarheid willen vergroten. Maar wat is een kennisbank en waarom zou jij er één moeten hebben?

Van knipselmap tot kennisbank

Lang voor het digitale tijdperk, moesten we heel wat moeite doen om informatie te verzamelen. Een afspraak bij het gemeentehuis voor documenten, uren speuren in de bibliotheek, of wachten op een dikke envelop uit het buitenland. Dat waren heel normale processen voor wie op zoek was naar specifieke kennis.

De komst van internet veranderde alles. Informatie werd direct beschikbaar en kennis delen werd gemakkelijker dan ooit. Blogs, online archieven van kranten en tijdschriften en fora kwamen op. Mensen met verschillende expertises, van recepten en beautytips tot reistips en autoweetjes, vonden hun weg naar het wereldwijde web. En zo ontstond de digitale kennisbank: een centrale, online plek waar je op elk moment toegang hebt tot waardevolle informatie.

Wat is een kennisbank?

Een kennisbank is een online verzamelplek met alle informatie over jouw expertise. Dit kan bestaan uit artikelen, video’s, podcasts, handleidingen en infographics. De inhoud kan variëren van antwoorden op veelgestelde vragen tot diepgaande artikelen over jouw vakgebied. Denk aan het beantwoorden van vragen waar klanten vaak tegenaan lopen, maar ook aan het delen van handige tips of diepte-interviews met experts. Een kennisbank is daarmee meer dan zomaar een blog, het is een uitgebreid kenniscentrum dat met jouw bedrijf meegroeit.

Waarom een kennisbank nuttig is voor jouw bedrijf

Een goed opgezette kennisbank levert jouw bedrijf verschillende voordelen op. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom een kennisbank de investering waard is:

1. Jouw expertise in de schijnwerpers

Door nuttige, gedetailleerde informatie te delen, laat je zien dat jij en jouw bedrijf beschikken over kennis en ervaring in je vakgebied. Klanten voelen zich aangetrokken tot bedrijven die transparant en bereid zijn om waardevolle kennis te delen, zonder meteen een product of dienst te verkopen. Het creëert vertrouwen en kan jouw merk versterken als een betrouwbare autoriteit.

Voorbeeld: Stel dat je een interieurwinkel hebt. Door regelmatig artikelen en video’s te delen over trends, materialen, en stylingtips, positioneer je jezelf als dé expert op het gebied van interieur. Potentiële klanten komen daardoor eerder naar jou voor advies en producten.

2. Vergroot jouw online vindbaarheid

Kennisbankartikelen kunnen helpen om je website beter te laten scoren in zoekmachines. Wanneer je artikelen schrijft over vragen die klanten vaak stellen en onderwerpen die actueel zijn in jouw vakgebied, verwerk je automatisch relevante zoekwoorden. Hierdoor vergroot je de kans dat klanten jouw website vinden wanneer ze zoeken naar informatie.

Tip: Denk aan veelvoorkomende zoekwoorden die jouw klanten gebruiken en verwerk deze subtiel in je kennisbankartikelen. Het gaat om het geven van antwoorden op vragen die klanten stellen. Zo vergroot je jouw zichtbaarheid en trek je organisch verkeer aan.

3. Service en klanttevredenheid verhogen

Met een kennisbank bied je (potentiële) klanten een handige selfservice-optie. In plaats van direct contact op te nemen met de klantenservice, kunnen klanten zelf antwoorden vinden op veelgestelde vragen, 24 uur per dag. Deze toegankelijkheid zorgt niet alleen voor meer tevreden klanten, maar kan ook de klantenservice ontlasten.

Hoe bouw je zelf een kennisbank?

Een kennisbank opzetten klinkt misschien als een grote klus, maar je kunt dit stapsgewijs opbouwen. Hieronder volgen enkele praktische tips om van start te gaan.

  1. Onderzoek veelgestelde vragen
    Begin bij de basis: wat willen (potentiële)klanten weten? Maak een lijst van veelgestelde vragen en veelgezochte onderwerpen. Deze vormen de basis voor je kennisbank.
  2. Maak een heldere structuur
    Zorg ervoor dat de informatie logisch is ingedeeld is. Bedenk categorieën en eventueel tags. Dit helpt gebruikers om snel te vinden wat ze zoeken. Houd het overzichtelijk
  3. Creëer content
    Schrijf artikelen. Voeg afbeeldingen, video’s, infographics of stappenplannen toe om de uitleg te verduidelijken. Visuele content maakt informatie vaak makkelijker te begrijpen. Ook een podcast maken behoort tot de mogelijkheden om content te creëren.
  4. Optimaliseer voor zoekmachines (SEO)
    Denk na over de woorden die je doelgroep gebruikt in hun zoekopdrachten en verwerk deze termen op een natuurlijke manier in je titels en teksten. Voeg linkjes toe in je artikelen voor interne en externe linkbuilding.
  5. Onderhoud en update regelmatig
    Een kennisbank is nooit ‘af’. Update bestaande artikelen, voeg nieuwe informatie toe en vraag regelmatig feedback van klanten. Zo blijft je kennisbank relevant en waardevol.

Tip: Stel je kennisbank samen alsof het een boekenkast is die je klanten kunnen doorbladeren. Organiseer de informatie in logische categorieën, zoals ‘Productinformatie’ of ‘Instructievideo’s’, zodat gebruikers direct kunnen vinden wat ze zoeken.

Of je het nu een ‘blog’, ‘nieuws’ of een ‘kennisbank’ noemt, het gaat erom dat je een plek creëert waar je kennis deelt door jouw expertise zichtbaar te maken. Daarmee helpt een kennisbank niet alleen jouw klanten meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen, maar maakt jouw bedrijf ook beter vindbaar in zoekresultaten van zoekmachines.

SEO-uurtje

Heb je vragen over SEO voor jouw website of social media-accounts? Dan kun je gebruikmaken van het SEO-uurtje. Samen sparren we een uur over jouw online vindbaarheid. Je krijgt tips en tricks die je gelijk kunt toepassen.