Een website optimaliseren voor zoekmachines (SEO) vraagt om een langetermijnstrategie. Iets dat je wilt laten groeien, heeft aandacht en tijd nodig. Niet af en toe, maar altijd. In de praktijk heb ik ondernemers vaak horen zeggen, dat ze op ‘één willen staan’. Maar als puntje bij paaltje komt, investeren ze geen tijd en/of geld in hun website. Dan zal deze ook minder goed (of niet) presteren in zoekmachines. Planten groeien ook niet als je ze niet verzorgt.
Wat is zoekmachineoptimalisatie (SEO)?
Zoekmachineoptimalisatie, afgekort SEO, is het proces waarmee je de zichtbaarheid van jouw website verbetert in de organische zoekresultaten van een zoekmachine. Hoe hoger de positie van jouw website is, des te groter de kans dat mensen een bezoek brengen aan jouw website.
Wil je een succesvolle website hebben? Dan zijn er drie elementen waar je rekening mee dient te houden.
SEO-elementen voor jouw website
Zoekmachines beoordelen een website op meer dan tweehonderd factoren. Niemand weet welke factoren dat allemaal zijn. Sommige factoren heb je zelf in de hand. Daarnaast zijn er ook onderdelen waar je geen invloed op hebt. Laten we ons vooral (met een uitzondering daargelaten) richten op wat jij zelf kunt doen of kunt laten uitvoeren.
Techniek
Een website moet goed functioneren. Hoe langer bezoekers op de website blijven, des te beter dat is voor de vindbaarheid in de zoekresultaten. Er zijn meerdere factoren die van belang zijn, maar ik benoem er hier drie waar jij zelf invloed op kunt hebben.
* Structuur: Een goed gestructureerde website met een duidelijke navigatie helpt zoekmachines en gebruikers om jouw content gemakkelijk en snel te vinden. Maak je gebruik van linken? Controleer deze dan ook periodiek. Een link die niet werkt of niet naar de gewenste pagina verwijst, heeft invloed op de prestaties van de website.
* Snelheid: Een snelle website biedt een betere gebruikerservaring. Als een website veel laadtijd nodig heeft, zal een bezoeker snel afhaken. Vaak is de oorzaak te vinden in de grootte en het formaat van beeldmateriaal. Dit is op te lossen door gebruik te maken van de juiste bestandsformaten en het comprimeren van afbeeldingen.
Ook het gebruik van plug-ins kan de website vertragen. Ze zijn handig om een website uit te breiden, maar ze brengen extra code met zich mee. Elke code leidt tot een langzamere laadtijd en mogelijk tot conflicten met andere plug-ins. Het is aan te raden om elke plugin periodiek te controleren of deze nog up to date is. Verouderde plug-ins kunnen beveiligingsrisico’s veroorzaken.
* Veiligheid: Een beveiligde website, te herkennen aan https, beschermt gebruikersgegevens en wordt door zoekmachines als betrouwbaar gezien.
Content
* Unieke content: elke zoekmachine geeft de voorkeur aan originele content. Content die jij van A tot Z zelf hebt gemaakt of in opdracht hebt laten maken. Het is hoe dan ook niet toegestaan om content van anderen te dupliceren. Ook is het af te raden om content die je zelf hebt geschreven één-op-één te gebruiken voor een nieuwe pagina.
Naast dat de originele content altijd bovenaan komt te staan in zoekresultaten, willen zoekmachines hun gebruikers voorzien van de meest relevante informatie.
* Waardevolle content: zoekmachines herkennen deze content aan de duur (ook wel ‘dwell time’ genoemd) die bezoekers doorbrengen op een bepaalde pagina van jouw website. Dat is zeer gunstig voor de ranking in zoekresultaten. Daarnaast verbetert waardevolle content ook de gebruikerservaring op de website.
Wat is waardevolle informatie? Als een vraag van de bezoeker wordt beantwoord of helpt bij het oplossen van een probleem.
* Betrouwbare content: het verspreiden van betrouwbare content is goed voor jouw (online) expertstatus (zie ook bij ‘Autoriteit’). De afgelopen jaren maken zoekmachines, waaronder Google en Yahoo, zich hard voor betrouwbare content. Gebruikers van hun zoekmachine moeten gebruik kunnen maken van hun diensten zonder zich te moeten afvragen of de website wel ‘echt’ is.
Het is heel eenvoudig om fake news te verspreiden. Zoekmachines straffen websites dan ook af met een penalty als blijkt dat de content niet betrouwbaar is. Een penalty kan zijn: de pagina of de gehele website lager ranken, of de website niet te tonen in zoekresultaten.
Autoriteit
Dit element is sinds de komst van artificial intelligence (a.i.) heel belangrijk en moet je vooral niet onderschatten. Hoe meer jij aantoont dat je een expert bent, hoe beter dit is voor de vindbaarheid van jouw website. Zoekmachines controleren steeds meer en vaker de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de content die jij online deelt, niet alleen op jouw eigen website maar ook op de social media platformen. Een aantal AI-zoekmachines, waaronder Perplexity, vermelden al de bronnen waar zij de informatie vandaan hebben gehaald.
* Backlinks: links van andere betrouwbare websites naar jouw website. Met een backlink laten andere websites zien dat zij jouw content waardevol en betrouwbaar vinden. Hoe hoger een website is gerankt in de zoekresultaten van zoekmachines, des te meer waarde dit heeft voor jouw website. Backlinking is een van de factoren waar je weinig invloed op hebt.
* Social media: als je actief bent op bepaalde platformen, kan dit bijdragen aan de autoriteit van jouw website.
* Merkbekendheid: een bekend merk krijgt veel bezoekers op de website. Over een bekend merk wordt ook veel content verspreid. Dit zijn voor zoekmachines redenen om een website als autoriteit te zien.
Waarom is SEO belangrijk voor bedrijven?
Wil je als ondernemer online succesvol zijn, dan is zoekmachineoptimalisatie cruciaal. Redenen om SEO in te zetten:
Zichtbaarheid en vindbaarheid
Door je website consistent te optimaliseren, is de kans groot dat zoekmachines deze steeds beter laten scoren in de zoekresultaten. Daarmee vergroot je zowel de zichtbaarheid als de vindbaarheid, en zul je meer bezoekers aantrekken.
Expertise en betrouwbaar
Als je continu waardevolle informatie deelt, met andere woorden jouw kennis, bouw je een reputatie op als expert die weet waarover hij of zij praat. Mensen zijn dan geneigd om vaker terug te keren naar jouw website. Daarnaast zullen ze sneller klant bij jou willen worden.
Zoekmachines zien graag dat jij jouw kennis deelt op jouw website. Door de toename van fake news en de snelle ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence, letten zoekmachines steeds meer op wat online wordt gepubliceerd. Hoe vaker en langer mensen jouw website bezoeken, des te interessanter de website is voor zoekmachines.
Gebruikerservaring
Wil je dat mensen lang op je website blijven, dan is het belangrijk om een goed werkende website in de lucht te hebben. Een die voldoet aan de voorwaarden van zowel mobiel als tablet en desktop. De website moet snel zijn, een goede navigatie hebben, begrijpelijke taal hebben en mooi en passend beeldmateriaal. Als je er dan ook nog voor zorgt dat de website voor iedereen toegankelijk is, zal de website zeker goed scoren.
Conclusie/samenvatting
Houd de drie pijlers in gedachten: techniek, content en autoriteit. Dit zal steeds belangrijker worden voor de online vindbaarheid van een website. Om duurzame resultaten te kunnen behalen, is het nodig om de statistieken continu te analyseren en de website bij te schaven. SEO is een doorlopend proces, waarbij alles draait om een goede strategie.
Meer weten over SEO? Boek een SEO-uurtje. Een uur lang kan je al je vragen over SEO stellen en krijg je tips en tricks om je website te optimaliseren voor een betere vindbaarheid in zoekmachines.

SEO-specialist en kennisbank-expert.
Met ruim 15 jaar ervaring in SEO, weet ik als geen ander dat autoriteit en betrouwbaarheid cruciaal zijn voor het succes van een website. Ik help ondernemers niet alleen om gevonden te worden, maar ook om zich te profileren als dé expert in hun vakgebied. Lees hier meer